Sider

søndag 14. august 2016

Geitramssaft 2016 - lettvintvarianten

Årets geitrams ble plukket 13.august. Jeg fikk barna med meg på turen og på under halvtimen hadde vi omlag 10-12 liter (1,8-2 kg) cheriserosa blomsterstander i bøttene våre. Disse ble dynket i 10 liter kokende vann slik at det akkurat dekte blomstene. Det kokende vannet ville da ta knekken på de eventuelle insektene som hadde forvillet seg ned i bøttene våre.

Jeg er så heldig å ha en 14 liters lilla bakebolle fra Tupperware med lokk til denne oppgaven slik at den ikke tar farge av blomstene.

Lokket ble satt på nesten med en gang slik at ekstraktet kunne avkjøles sakte over natt i kaldboden.

I år tilsatte jeg IKKE sitronsyre før etter å ha silt fra blomstene, noe som gjorde at fargen på geitramsekstraktet var mer lilla enn rosa.

Rosafargen kom tilbake så snart sitronsyra eller vinsyra var tilsatt :-)

Dagen etter ble ekstraktet silt over i min store kasserolle i to omganger med en vanlig husholdningssil (ingen siling gjennom klede i år altså)!

Første runde hadde følgende oppskrift:
5 liter silt geitramsekstrakt
150 gram sitronsyre
6 kg sukker

Dette fikk et oppkok og gav 8 liter ferdig saft.

Andre runde hadde følgende oppskrift:
Ca 3,5 liter silt geitramsekstrakt
60 gram sitronsyre
45 gram vinsyre (det var fritt for sitronsyre i heimen)
4 kg sukker

Dette gav ca 6,5 liter saft med en nydelig syresmak 😋 Altså er det bare å eksperimentere med sukker og syre inntil en synes smaken er fortreffelig. Jeg blander ut safta ca 1:4. Da har den fortsatt en lekker farge 💖


Nå er geitramsen på sitt flotteste i Tromsø så det er bare å hive seg rundt og plukke!

For detaljert fremgangsmåte med bilder kan du sjekke ut fjorårets blog-post: http://naturensgaver.blogspot.no/2015/08/geitramssaft.html

En kan også lage geitramsgele ved å tilsette pektin i kokingen (dosering etter hva som står på pakken) eller lage geitramslikør med sukker og 40% sprit. Det er bare å eksperimentere. Det blir som regel nydelig med nok sukker på ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar