Sider

torsdag 10. september 2015

Krøkebærsaft (råsaft)

Krøkebær (Empetrum nigrum) eller Krekling er blåsvarte bær på eviggrønne krypende dvergbusker som dekker tuer og åser fra kyst til fjell her i Nord-Norge. I år, 2015, er det lite krekling i skogen på grunn av den kalde junimåneden og utbrudd av bjørkemålere (lauvmakk). Men er en heldig å komme over områder med underarten Fjellkrekling (Empetrum nigrum ssp. hermaphroditum) som er tokjønna og lettere selvpollinerer, så er det likevel rikelig av den der det ikke har vært bjørkemålerangrep. Fjellkrekling kjennetegnes av store og rikelig med bær. Prøv å lete på rabber og nært myrer der det er lite trær så finner du den nok. Krekling er glad i sol, så tipset er også på solrike steder og næringsfattig jord.




Oppskrift på krøkebærsaft (råsaft)

Materialer

5 litersspann - fylles med Krøkebær
Bærrenser (en kan klare seg uten, men kjekk å ha)
En beholder (bøtte, bolle, trau, kasserolle) som rommer minst 10 liter
3 liter kokt vann
Blender eller hurtigmikser (1,5 liter beholder)
Melsikt eller dørslag
Et helt reint kjøkkenklede (ikke det fineste du har)
Stor kasserolle på minst 13 liter
3 kg sukker
ca 75 gram sitronsyre (finnes i butikkhylla ilag med sylteprodukter/bakst) 
Trakt (helt rein, og gjerne kokt)
Reine flasker eller plastdunker (kokte)

Rens bæra med bærrenseren, hovedsaklig for å fjerne inntørka og mugne bær. Det sies at en kun trenger å grovrense bæra, men jeg liker å kose meg med renseprosessen å fjerne skrubbær, blader og annet rusk. Det er bare å sette på god musikk og ta en kopp te mens en holder på.


Deretter skyller jeg bæra i kaldt vann i et dørslag i vasken og har 1 liter bær i blenderen/ hurtigmikseren ilag med 7 dl kokt og avkjølt vann. Når en lager råsaft må en være ekstra nøye med hygienen. Fra og med at bærene er skylt, bruker jeg kun redskaper og beholdere som har vært kokt eller hatt kokt vann på for å drepe mugg- og gjærsopp som forringer holdbarheten. Jeg er kanskje litt vel nøye med dette, men så har jeg heller ikke slitt med at safta gjærer eller mugner. 



NB! Ikke kjør hurtigmikseren lengre enn 10 sekunder, ellers vil de beske frøene i bæra lage en alt for bitter smak. "Bærsmoothien" heller jeg over i en større beholder, slik at jeg kan knuse bærene i flere omganger. Denne får stå med lokk på i kjøleskap i 2-3 dager. Hver dag rører jeg litt rundt i beholderen slik at smakene og fargen fra bærskallet trekkes ut.


Etter 2-3 dager (hva som passer best i timeplanen min), er det på tide å ferdigstille råsafta. Jeg grovsiler "bærsmoothien" gjennom en melsikt og finsiler etterpå gjennom et kokt kjøkkenklede.




Så er det endelig på tide å tilsette ca 2,5 - 3 kg sukker og 50 - 75 gram sitronsyre. Her må en egentlig bare smake seg frem til et ønsket produkt. Normalt sett må denne saftoppskrifta fortynnes 1:4 med vann. Råsaft som skal lagres utover vinteren bør fryses. Jeg bruker tomme og reingjorte melkekartonger. Bare husk å ikke fylle dem helt full da safta utvider seg noe ved frysing.



Krøkebærjus/drikk

Ønsker en et mer eksklusivt produkt, som fungerer nesten som en alkoholfri vin, så kan en tilsette kun 50 gram sukker per liter saft. Hvis en da også tilsetter saften av en sitron og har over på kokte vinflasker, så blir det rene styrkedrikken. En smaker seg da frem til et ønsket resultat. Denne drikken skal IKKE blandes med vann, men nytes som den er. NB! Pass på krøkebærbarten :-)

Jeg fryser aldri vinflasker. For å øke holdbarheten på den konsentrerte krøkebærdrikken, så fyller jeg flaskene HELT full og lagrer de i kjøleskap. Dunkene bak skal brukes på Barnas Matfestival på Holt den 20.september 2015. Er du i nærheten da, er det bare å komme å smake :-)


Lykke til med bærplukking og safting!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar